Als ik je nu zou vragen of je vanuit vertrouwen of vanuit wantrouwen wilt werken dan is de kans heel groot dat je kiest voor vertrouwen. Bijna niemand zal zeggen of denken dat hij/zij vanuit wantrouwen wil werken. Toch werken we in het Westen vooral vanuit wantrouwen. Dit wordt veelal aangedreven door onze resultaatgerichte maatschappij. Als je in loondienst werkt dan wil je leidinggevende dat je bijhoudt hoeveel declarabele uren je werkt of wanneer je welke targets haalt. Als je ondernemer bent dan willen je klanten weten waarom je een bepaald product of dienst die prijs geeft. “Oh dus dat kost €250,-, wat krijg ik daar dan precies voor?” of “Welke ervaring heb je dat je die uur prijs vraagt en waar kan ik dan de recensies vinden?”

Als wij de klant zijn reageren we al niet veel anders. Deels is dat natuurlijk ook goed te verklaren, want we kennen degene waar we eventueel mee in zee gaan vaak amper. Of het nu gaat om een product of dienst, uiteindelijk zoeken we naar een reden waarom we wel of geen vertrouwen zouden moeten hebben in het aanbod. Toch staat me dit principe om vanuit wantrouwen te leven en werken me steeds meer tegen. Het is een korte termijn verbinding die is gebaseerd op beloftes en eventuele recensies van anderen, die we vaak ook niet kennen. Ga maar na hoe anders het is als iemand die jij persoonlijk goed kent, jou een product of dienst aanbeveelt. De kans dat je ja zegt tegen die aanbod is vele malen groter dan wanneer je alleen de beloftes van de aanbieder en de recensies van vreemden als uitgangspunt kunt nemen.

Ik lees momenteel in het boekje “Lessen van een samoerai” van schrijver Bjorn Aris en gekregen van “Sinterklaas”. Daarin schrijft hij (vrije vertaling) dat de mensen in Japan vanuit vertrouwen zaken doen. Daarom is de relatie die ze aangaan ook veel belangrijker en wordt er eerst een band opgebouwd voor er zaken worden gedaan. Mede hierdoor zijn er bedrijven die al 600/700 jaar meegaan. Is er een probleem dan wordt dit onderling opgelost vanuit de band die tussen de partijen ontstaat. En nee, daarmee doel ik niet op wraak en vergelding die in films voor het spannende effect worden ingezet bij onenigheid tussen families of bedrijven.

Nu kun je natuurlijk heel makkelijk zeggen dat er dan deels ook vanuit wantrouwen wordt gehandeld, aangezien er eerst een relatie moet worden opgebouwd voor er zaken worden gedaan. Dit is echter niet het geval. Vertrouwen komt niet uit de lucht vallen en daardoor wordt er vanuit beide kanten tijd in gestoken om dit vertrouwen op te bouwen. Niet vanuit wantrouwen, maar vanuit een open houding en nieuwsgierigheid.

 De reden dat ik begin oktober voor mezelf ben begonnen heeft voor een deel ook te maken met het wantrouwende principe dat veelal geldt op de werkvloer. Niet eens perse omdat er actief gevraagd wordt om te laten zien waar je elke minuut van je tijd in dienst aan besteed, als wel het gevoel dat je jezelf continu moet verantwoorden. Iets langer naar de wc geweest en je collega kijkt geïrriteerd op. De taken die je die dag af wilde of moest hebben zijn niet helemaal af, hoe kan dat? Soms is het antwoord simpelweg dat je energie die dag iets lager is dan anders en haal je dit morgen dubbel en dwars weer in. Wellicht heb je juist door die dag iets langer aan dat ene telefoontje met de klant te besteden een klant voor het leven binnengehaald of behouden. We zijn mensen en zouden ook als zodanig behandeld moeten worden, vooral door onszelf. Rechtvaardig, maar niet zo streng. We weten het heus van onszelf als we ergens de kantjes vanaf lopen en een strenge baas of cultuur gaat dat nooit echt verhelpen.

 De vraag is ook zelden of we wel discipline en kwaliteiten genoeg hebben. De vraag is veel eerder: “Hoe goed zit je op je plek en hoe blij wordt je van de taken die op je bord liggen?” Iedereen die gepassioneerd is in zijn werk en houdt van wat hij doet, zal doen wat hij moet doen om te behalen wat hij wil behalen. Daar samen naar zoeken en over praten en dan het vertrouwen geven dat degene zal doen wat nodig is om daar te komen. Dan krijg je flow, vertrouwen en knallende resultaten.

Ik wil graag vanuit vertrouwen werken voor mijn klanten. Ik wil ze leren kennen, weten wat hun drijfveren zijn en waar ze naartoe willen en dan vooral ook waarom. Een band opbouwen waarin je allebei open en eerlijk kunt zijn, ook als iets niet lukt of loopt zoals verwacht. Meegroeien met het bedrijf waar ik voor werk, omdat ik er volledig achtersta en voor door het vuur ga. Dat ik de passie voel stromen en graag een stapje extra zet, omdat ik weet waarvoor ik het doe. Samen bouwen aan iets moois, vanuit vertrouwen, openheid en kwetsbaarheid. Dat is waar ik voor sta, dat is waar GewoonMaaike, jouw punt op de i, voor staat.

Kies jij ook voor vertrouwen?

 

Check (de rest van) mijn website; gewoonmaaike.nl en/of volg me op insta; gewoonmaaike.nl

Tips of advies nodig? Laat het me weten en ik kijk wat ik voor je kan betekenen. Geen valse beloftes, wel openheid en vertrouwen.

Share This